Tudja valaki, mi az a mézharmat? – Dobogón a pannonhalmi kézműves termék

By 2024. november 28.szeptember 26th, 2025Média-visszhang

Ismét egy fantasztikus kézműves remek termék került a dobogóra – írta a kisalföld.hu. A pannonhalmi Zümi Méhészet megújult Mézharmat méze a Kézműves Kiválóságok idei versenyén a Magyarország méze kategóriában 2. helyezést ért el.

Immár negyedik alkalommal ismerték el a hazai kézműves termékek legjobbjait a Kézműves Kiválóságok díjjal, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar termelők kiemelkedő munkájára és bemutassa a hazai ízek sokszínűségét. A már megszokott méz, lekvár, szörp és gyümölcslé kategóriák mellett ezúttal a legjobb magyar zöldséglevet, kézműves csokoládét és sört is keresték.

A versenyben részt vevő termékek értékelése rendkívül szigorú és összetett folyamat, 14 különböző szempont szerint történik. Ezek között az íz, illat, szín, textúra, utóíz, összetevők minősége, valamint a hagyomány és kreativitás találkozása is szerepel. Emellett nagy hangsúlyt fektettek a termékek megjelenésére is: az üveg, a kupak, a címke, a márkanév és arculat mind hozzájárulnak a végső értékeléshez.

Tavaly közel 130 terméket kóstolt és elemzett a szakértő zsűri, ami jól mutatja a verseny színvonalát és a kézműves termelők elkötelezettségét. Az idei bővítés lehetőséget adott arra, hogy még több kiváló termék kapjon elismerést, és a közönség új ízekkel ismerkedhessen meg.

Elismert méz

A Magyarország Méze 2024 versenyen 2. helyezést ért el a pannonhalmi Zümi Méhészet Mézharmat méze.

Fotó: Csapó Balázs

A mézharmat méz egy ritka mézfajta, mert nem minden évben adja a természet. A vásárlók erdei méz, esetleg fenyőméz néven találkozhatnak vele. Nem virágról gyűjtik a méhek, hanem a levelek ragacsos, édes nedvét alakítják át mézzé. Különlegessége, hogy az ásványi anyag tartalma nagyobb, mint az átlag mézeknek. Immunerősítésre szokták ajánlani, kisebb virágpor tartalma miatt azok is fogyaszthatják, akik érzékenyebbek a mézben lévő virágporra.

– Erdők fáinak zúgása, szél kavargása, levelek cserfes feleselése és a természet íze egyesülnek ebben a mézben. Enyhe illatú, markáns ízű méz, melynek virágpor tartalma elenyésző, ásványi anyag tartalma azonban kiemelkedően magas – jellemezte a díjazott termékét Nagy Balázs termelő, aki 2001 óta méhészkedik önállóan. Nagyapjától örökölt 7 méhcsaláddal kezdte a munkát, mára mintegy 130 családdal dolgozik. A méhek körüli feladatokat egyedül látja el, ha kell, a nagyobb munkákba besegítenek a fiai, a háttérmunkákban pedig a párja, Ildikó is.

– A méztermelésen kívül előbb gyógynövényes mézeket készítettünk, amihez a kertünkben termő növényeket is felhasználtuk, például a bodzát, mentát, levendulát. Aztán láttam ízesített mézeket, s azon törtem a fejemet, hogyan tudnám ezt megcsinálni. Főként akkor jött jól, amikor a fő mézünkből, az akácból nem volt jó termés, viszont másból volt bőven. Akkor kezdtem kísérletezgetni az ízesített mézekkel. Nem én találtam fel a spanyolviaszt, láttam máshol hogyan csinálják, de mi mindig úgy készítjük, hogy egy picit más legyen, mint a többi. Népszerűek a gyümölcsalapú mézeink,

  • az epres,
  • az áfonyás,
  • karácsonykor a fahéj-narancsos,
  • az almáspités,
  • a narancsos-csoki is különleges
  • a mézeskalács ízű,
  • de klasszikusnak számít az ír likőrös is.

A különleges készítményeknél a méz a vivő anyag és ahhoz jönnek a különböző ízek. Minőségi alapanyagokat használunk nagyon jó minőségű termelői mézeinkkel, mert nagyon igényesek vagyunk magunkkal, de termékeinkkel szemben még inkább – vallott termelői hozzáállásáról a méhész, aki ha nem is minden évben, de elküldi termékeit versenyekre, mert nem csak a vásárlók véleményére, hanem a szakemberek értékelésére is kíváncsi.

Fotó: Csapó Balázs | Forrás: kisalfold.hu